Miten vertaislaina toimii? Vertaa ennen kuin lainaat

Etsitkö lainaa, jonka ehtoihin voit vaikuttaa itse? Jos vastasit myöntävästi, vertaislaina voi olla sinulle sopiva lainatuote. Tässä artikkelisssa kerromme vertaislainasta ja siitä, miksi se on hyvä luottovaihtoehto.

Mikä vertaislaina on?

Yleensä lainoja myöntävät pankit ja rahoituslaitokset. Vertaislaina on moderni, uuden ajan lainatuote, jossa lainanantajana toimii toinen yksityishenkilö. Vertaislaina on siis sananmukaisesti lainaa ihmiseltä toiselle ihmiselle.

Lainaa etsivät ja lainoja tarjoavat yksityishenkilöt kohtaavat yleensä vertaislainapalveluissa, joka välittää myös lainahakemuksen lainoja tarjoaville tahoille. Vertaislainapalvelut mahdollistavat anonymiteetin eli lainaa etsivä ei tiedä, kuka myöntää hänelle lainan. Vertaislainapalvelut toimivat pääsääntöisesti netissä ja ovat siten kaikkien saatavilla vuorokauden ympäri.Miten vertaislaina toimii

Kenelle vertaislainoja myönnetään?

Vertaislainojen hakemiseen pätevät pääsääntöisesti samat kriteerit kuin muihinkin lainatuotteisiin. Yleensä lainaa hakevan on oltava vähintään 18-vuotias, Suomessa vakituisesti asuva henkilö, jolla on suomalainen pankkitili ja matkapuhelinnumero. Hakuvaiheessa myös hakijan luottotiedot tarkistetaan, eli maksuhäiriöisille lainoja ei yleensä myönnetä. Lainaa tarjoava taho voi kuitenkin vapaasti arvioida lainaa hakevan luottokelpoisuuden ja niin halutessaan myöntää vertaislainan henkilölle, jolla on maksuhäiriömerkintä.

Kuinka paljon vertaislainaa voi saada?

Vertaislainojen määrät voivat olla sadoista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin. Voit saada lainaa juuri sen verran kuin tarvitset ja maksat myös korkoa vain ottamastasi lainamäärästä. Laina-ajat vaihtelevat kuukausista vuosiin, ja voit itse vaikuttaa myös tähän lainaehtoon. Lainan määrä ja takaisinmaksuaika kannattaa aina harkita huolellisesti etukäteen. Pidempi laina-aika tarkoittaa yleensä myös suurempia korkokustannuksia.

Kuten muitakin lainoja, myös vertaislainoja on monenlaisia. Lainanantajat toimivat yleensä vain yhdessä tai muutamassa vertaislainapalvelussa. Tämän vuoksi on tärkeää, että ennen lainahakemuksen tekemistä vertailet erilaisia vertaislainapalveluita. Vertailun avulla löydät helposti ja nopeasti itsellesi parhaiten sopivan lainatuotteen.

Miksi vertaislaina on hyvä vaihtoehto?

Vertaislaina on erityisen hyvä vaihtoehto silloin, kun et löydä itsellesi sopivaa lainatuotetta ja sopivia lainaehtoja pankkien ja muiden rahoituslaitosten tarjonnasta. Vertaislainat ovat yleensä perinteisiä pankkilainoja joustavampia, ja voit räätälöidä lainan omaan tilanteeseesi parhaiten sopivaksi. Oleellista on löytää sopiva lainanantaja, jonka kanssa etsimäsi lainan ehdot osuvat hyvin yhteen.