Sijoita viisaasti – Vertaislaina sijoituskohteena

Vertaislainoilla tarkoitetaan lainatuotteita, joissa sekä lainanantaja että lainanottaja on yksityishenkilö. Nämä uudet, joustavammat lainat tarjoavat lainaa etsiville enemmän vaihtoehtoja, mutta ne ovat houkuttelevia myös sijoittajan eli lainanantajan näkökulmasta. Tässä artikkelissa kerromme vertaislainoista sijoituskohteena.

Vertaislaina sijoituskohteena

Mitä riskejä vertaislainaan sijoituskohteena sisältyy?

Lainaa etsivän ja lainan myöntävän tahon kohtaamisessa auttavat netissä toimivat vertaislainapalvelut, joissa hakijan on mahdollista saada useita lainatarjouksia yhdellä hakemuksella.

Sijoituksiin liittyy aina myös riskejä. Vertaislainan kohdalla suurin riski on luonnollisesti se, ettei lainanottaja maksaa lainaa takaisin. Jos lainanottaja osoittautuu maksukyvyttömäksi, voidaan jäljellä oleva lainaosuus saattaa oikeusteitse perintään. Useimmiten lainanantaja saa suurimman osan lainan pääomasta ja korkokustannuksista takaisin.

Toinen selkeä riski on eräällä tavalla päinvastainen tilanne, jossa lainanottaja maksaakin lainansa takaisin etuajassa. Tällaisessa tapauksessa lainanantaja menettää korkotuloja eli tuottoja laina-ajan lyhentyessä. Toisaalta, tällöin lainanantaja voi sijoittaa rahansa nopeasti uudelleen.

Kolmas vertaislainojen riskitekijä on sijoituksen heikko likviditeetti. Vertaislainojen laina-ajat ovat yleensä muutamia vuosia, eli rahoja ei saa kotiutettua tarvittaessa nopeammin.

Mitä etuja vertaislainalla on sijoittajan kannalta?

Kaikessa sijoitustoiminnassa hajauttaminen on yleensä järkevä strategia. Kohtuullisen kokoiset vertaislainat ovat sijoittajan näkökulmasta järkevä vaihtoehto hajottaa sijoitettua pääomaa. Vertaislainoissa lainanantaja voi vaikuttaa olennaisella tavalla siihen, kenelle laina myönnetään. Tällä tavalla hän voi myös vaikuttaa sijoituksensa riskeihin. Hajauttaminen mahdollistaa sen, että sijoittaja voi valita myös riskiltään erilaisia sijoituskohteita. Korkea riski tarkoittaa usein myös korkeaa tuottoprosenttia.

Kaikki sijoittajat eivät tee sijoitustoimintaa kokopäiväisesti, ja monet etsivätkin ainakin osittain automatisoituja sijoitusratkaisuja. Vertaislainapalvelun käyttö voi tarjota kiireiselle sijoittajalle helpon ja kätevän vaihtoehdon automaattisen sijoituksen tekemiseen. Lainanantajana toimiessaan sijoittaja voi määritellä tietyt ehdot, esimerkiksi lainanantajan luottokelpoisuuteen sekä laina-aikaan ja muihin lainaehtoihin liittyvät seikat. Kun lainanhakijan ja lainanantajan määrittelemät ehdot kohtaavat, laina myönnetään automaattisesti. Ilman automatisointia voi moni hyvä sijoitus mennä ohi.

Vertaislainojen hyvä puoli on sijoittajan näkökulmasta myös se, että voit itse päättää, paljonko rahaa sijoitat. Sijoituksen ei tarvitse olla kymmeniä tuhansia euroja, sillä monet ihmiset etsivät pienempiä, muutaman sadan tai muutaman tuhannen euron lainoja.