Hae lainaa pankista ja tee haaveistasi totta

lainaa

Hae lainaa ja toteuta haaveesi! Mistä sinä haaveilet juuri nyt? Siintääkö mielessäsi oma asunto tai omakotitalo? Kaipaako keittiösi remonttia? Tarvitsetko uuden auton, tai haluaisitko lähteä matkalle? Useimmilla meistä on haaveita ja tarpeita, joiden toteuttamiseen tarvitaan ylimääräistä rahaa. Harvassa ovat ne, jotka pystyvät ostamaan esimerkiksi asunnon pelkästään säästöillä. Onneksi on olemassa pankkeja, joista voi hakea lainaa unelmien toteuttamiseen.

Pankkilainan hakemiseen liittyy muutamia perusasioita, jotka kannattaa huomioida. Miten lainaa käytännössä haetaan? Kuinka paljon lainaa hakisin? Mikä on korko ja todellinen vuosikorko? Jatka lukemista, niin saat vastauksen näihin, ja moneen muuhun lainoja koskevaan kysymykseen.

Tunne oman taloutesi tilanne ennen kuin haet lainaa

Jos harkitset hakevasi lainaa, pohdi aluksi, mihin tarvitset lainaa. Kuten todettua, meillä kaikilla on oikeus toteuttaa haaveita. Kaikkia haaveita ei kannata rahoittaa lainalla. Pieneen rahan tarpeeseen voi soveltua paremmin esimerkiksi kulutusluotto. Arkipäiväistä elämistä ei kannata kuitenkaan rahoittaa lainalla, koska se johtaa helposti velkakierteeseen.

Tee seuraavaksi tilannekatsaus omaan taloustilanteeseesi. On hyvä tarkastella, paljonko kuussa on tuloja ja kuluja, ja toisaalta, säilyykö tulotaso myös tulevaisuudessa samana. Voiko tulla jotakin yllättäviä menoja? Useiden lainojen ottamista päällekkäin kannattaa välttää, koska silloin joudut maksamaan useita korkoja ja lainanhoitomaksuja.

Kun olet selvittänyt oman taloutesi tilanteen, laske, paljonko voit maksaa lainanlyhennyksiä ja mille takaisinmaksuajalle laina kannattaa ottaa. Lainasumma kannattaa mitoittaa tarpeen mukaan. Älä ota lainaa liikaa, koska laina on aina maksettava takaisin.

Lainan kilpailutus, korko, kokonaiskustannus

Pankkilainaa voi hakea sekä verkossa, että asioimalla pankissa. Molemmat ovat yhtä hyviä tapoja hakea lainaa. Verkossa voi hyödyntää pankkien lainalaskureita, mutta toisaalta pankkikonttorissa saa asiakaspalvelua kasvotusten. Joka tapauksessa kannattaa tutustua pankkien verkkosivuihin ja vertailla alustavasti eri pankkien lainoja.

Kilpailuta laina, eli pyydä varsinaisia lainatarjouksia useammasta pankista. Lainan kilpailutuksessa voi käyttää apuna myös erilaisia palveluntarjoajia, joita löydät helposti verkosta. Pyydä lainatarjoukset samalle lainasummalle ja samalle lainanmaksuajalle, muutoin niitä voi olla vaikea verrata. Lisäksi lainatarjouksia vertailtaesssa kannattaa huomioida seuraavat seikat:

Paljonko maksat lainasta korkoa? Korko on rahan hinta, eli korvaus lainanmyöntäjälle. Todellinen vuosikorko sisältää myös lainan muut kulut, kuten nosto- ja kuukausikulut.
Pankit saattavat periä koron lisäksi lainanhoitomaksuja, jotka vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin.

Joskus voi käydä niin, että lainahakemus hylätään. Hylätyn lainahakemuksen taustalla on usein hakijan heikko taloudellinen tilanne. Syynä voivat olla esimerkiksi maksuhäiriömerkinnät, aikaisemmat velat tai työttömyys. Tiivistäen sanottuna pankki arvioi tällaisessa tilanteessa, että lainanhakija ei kykene maksamaan lainaa takaisin. Tämän vuoksi omaa taloustilannetta kannattaa tarkastella rehellisesti ennen lainahakemusta.

Pankin kautta unelmia kohti

Tämän luettuasi olet toivottavasti askeleen lähempänä harkitun lainan hakemista ja haaveidesi toteutumista. Lainaa hakiessa muista aina nämä muutamat tärkeät seikat:

Tunne taloustilanteesi. Hae lainaa vain sen verran kuin tarvitset. Kilpailuta laina. Ennen kaikkea, maksa lainasi takaisin, jotta saat myös tulevaisuudessa lainaa. Näin unelmiesi asunto tai auto voi olla pian sinun.