Kumpi tulee halvemmaksi, joustoluotto vai luottokortti?

Joustoluottoa ja luottokorttia yhdistävät niiden sama käyttötarkoitus – molempia haetaan päivittäisten kulujen ja ostojen kattamiseen. Vaikka molempien lainojen taustalla on sama periaate, poikkeavat ne kuitenkin toisistaan tietyillä ominaisuuksilla. Esittelemme seuraavaksi hieman tarkemmin joustoluoton ja luottokortin eroja, sekä sitä, kumpi loppujen lopuksi tulee halvemmaksi.

joustoluotto vai luottokortti

Mikä on luottokortti?

Luottokortti on yksinkertaisesti selitettynä luotto-ominaisuudella varustettu maksukortti. Luottokortin ero perinteisiin Debit- ja Electron-pankkikortteihin verrattuna on se, että luottokortilla tehdyt maksut eivät mene suoraan asiakkaan omalta pankkitililtä, vaan ne kerätään yhteen ja samaan laskuun, joka lähetetään asiakkaalle laskutuskauden lopussa. Luottokorttilaina on yleensä muutaman tuhannen euron arvoinen, mutta joissakin Premium-versioissa summa voi olla suurempi

Luottokortilla tehdyt ostokset ovat korottomia laskussa annettuun eräpäivään saakka, jonka jälkeen ostoksista alkaa kertyä korkoa. Korko määräytyy aina luottokorttiyhtiön ja pankin mukaan. Korottoman maksuajan lisäksi asiakkaan on mahdollista maksaa laskutuskauden aikana kertyneet ostokset myös eräpäivän jälkeen vähintään minimisumman täyttävissä kuukausierissä, mutta jäljelle jäävästä summasta peritään tuolloin korkoa sekä mahdollinen tilinhoitomaksu pankista ja luottokorttiyhtiöstä riippuen.

Mikä on joustoluotto?

Joustoluotolla tarkoitetaan tyypillisesti pienehköä korkeintaan muutaman tuhannen euron arvoista lainaa. Joustoluottoa ei tarvitse siirtää omalle tilille heti, vaan sitä voi käyttää aina tarpeen tullen. Joustoluotto on vakuudeton laina siinä missä monet luottokortit vaativat hakijalta esimerkiksi säännölliset kuukausitulot sekä puhtaat luottotiedot.

Joustoluotossa korkoa maksetaan vain käyttöön nostetusta summasta. Jokaisesta nostosta tosin peritään erikseen palvelumaksu, joka vaihtelee luotonmyöntäjän tai pankin mukaan, mutta nostomaksut saattavat nostaa huomattavasti lainan kuluja, erityisesti, jos lainaa nostellaan usein ja pienissä summissa.

Joustoluotto toimii pitkälti samalla logiikalla kuin luottokortti, sillä omalle tilille nostetun rahasumman lainanlyhennys palautuu takaisin myönnettyyn lainasummaan. Jos siis asiakas on nostanut 100 euroa lainaa 1000 euron myönnetystä summasta ja maksaa sitten kyseisen summan takaisin, on hänellä jälleen 1000 euroa valmiina uuteen nostoon.

Sekä joustoluotossa että luottokortissa on omat kulunsa, jotka kannattaa ottaa tarkoin huomioon ennen lainan hakemista. Luottokorteissa lainakorot tulevat yleensä huomattavasti edullisemmiksi, kuin joustoluotoissa, mutta luottokortin hakukriteerit ovat yleensä myös tiukemmat.

Myös muut huomioonotettavat kulut kuten tilinhoitomaksut, nostopalkkiot, avausmaksut ja vuosimaksut (luottokorteissa) vaihtelevat paljon luotonmyöntäjän mukaan. Toisin sanoen, ennen luottokortin tai joustolainan hakemista, molempien vaihtoehtojen vertailu netistä löytyvillä vertailusivustoilla on erinomainen vaihtoehto juuri itselleen sopivan lainamuodon löytämiseen.