Kulutusluotto on luottokorttia edullisempi vaihtoehto

KulutusluottoMoni on varmasti törmännyt väitteeseen siitä, että tämän päivän kulutusluotot ovat luottokorttia edullisempia vaihtoehtoja. Mutta kuinka totta tämä loppujen lopuksi on?

Kulutusluotot ja luottokortit

Kulutusluotto on nimensä mukaisesti kulutukseen suunnattu luotto, joissa rahoituslaitos ei juurikaan kysele, minne rahat aiotaan käyttää. Kulutusluoton voi suunnata esimerkiksi uuden pesukoneen ostoon, auton korjaukseen tai yksinkertaisesti vaikkapa lomamatkan varaamiseen. Yleisimpiä kulutusluottoja ovat joustoluotot ja muut pikalainat, kuten pikavipit. Myös pankit myöntävät kulutusluottoja sekä vakuudellisina että vakuudettomina.

Kulutusluottojen summat vaihtelevat merkittävästi hakijan tulojen ja taloudellisen tilanteen mukaan. Yleensä luotto liikkuu pienemmissä pikavipeissä noin 100-500 euron välillä siinä missä taas joustoluotoissa summat voivat nousta jopa useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.

Vakuudetonta kulutusluottoa voi tänä päivänä hakea suoraan verkosta omilla pankkitunnuksilla ja hyväksytyn lainapäätöksen saa yleensä jo muutamassa minuutissa. Normaalisti rahoituslaitokset pyytävät hakijaltaan vähintään 18 vuoden ikää, säännöllisiä kuukausituloja sekä pysyvää osoitetta Suomessa.

Luottokortit taas ovat sopivia maksutapoja suhteelliseen pieniin ostoksiin, sillä normaalisti luottoraja liikkuu vain muutamassa tuhannessa eurossa. Luottokorttia voi hakea pankista ja sen myöntämiseen vaaditaan yleensä säännöllisiä kuukausituloja sekä vähintään 18 vuoden ikää. Luottokortin luottoraja riippuu yleensä tuloista; suuremmilla tuloilla saa yleensä suuremman luottorajan.

Onko kulutusluotto luottokorttia edullisempi vaihtoehto?

Tarkasteltaessa luottokorttien ja kulutusluottojen korkoja, luottokortti on tässä mielessä yleensä edullisempi vaihtoehto, sillä markkinoiden edullisimpien luottokorttien todellinen vuosikorko päihittää mennen tullen markkinoiden kilpailukykyisimpien kulutusluottojen korot. Tässä mielessä on kuitenkin otettava huomioon, että pankkien myöntämät vakuudelliset kulutusluotot ovat korkotasoltaan varsin edullisia, helposti luottokorttiin verrattavissa olevia tai jopa edullisempia vaihtoehtoja. Jos hakijalla on siis vastineeksi esittää vakuuksia, kannattaa se edullisemman luoton saamiseksi ehdottomasti tehdä.

Kulutusluotto ei siis välttämättä ole luottokorttia edullisempi vaihtoehto, mutta se on tehokkaampi vaihtoehto. Kulutusluotto sopii ensinnäkin suurempiin ostoksiin, joihin luottokortin luottoraja ei riitä. Lisäksi kulutusluoton hakeminen on vaivatonta ja rahat saa monissa tapauksissa tilille jo saman vuorokauden aikana, siinä missä luottokortin hakemiseen ja hyväksymiseen voi mennä useampikin vuorokausi. Pankit eivät nimittäin ole auki viikonloppuisin saatikka juhlapyhinä, kun taas monet muut kulutusluottoja myöntävät yritykset ovat auki lähes vuorokauden ympäri.