Autolaina nollakorolla? Totta vai tarua?

Autolaina nolla korollaAutolaina on yhä useamman suomalaisen valinta autoa ostaessa. Verrattain harvalla auton ostajalla on sen verran säästöjä, että auton hankkiminen ilman autolainaa onnistuisi. Toisinaan autoliikkeet mainostavat nollakorkoisia autolainoja, mutta ovatko tällaiset lainat totta vai tarua? Lue aiheeseen pureutuva artikkelimme ja ota selvää!

Korot voivat olla pyöreän 0, mutta lainaan voi sisältyä muita kuluja

Jos autolainan korkoprosentiksi ilmoitetaan 0%, voivat korot todellakin olla pyöreät 0, mutta lainan takaisinmaksuun saattaa sisältyä, ja yleensä sisältyykin, muita kuluja. Jokaisesta maksuerästä saatetaan esimerkiksi periä tietyn suuruista maksutapamaksua, jolloin nollakorkoisenkaan lainan ottaminen ei suinkaan ole ilmaista.

Toisaalta on olemassa henkilöitä, jotka eivät vakaumuksellisista syistä halua ottaa lainaa, joka sisältäisi korkoa. He yleensä hyväksyvät lainaan liittyvät muut maksut, koska ne eivät ole puhdasta korkoa, vaan liittyvät lainanottoon liitettäviin palveluihin. Tällöin nollakorkoinen laina voi olla heille käytännössä ainoa vaihtoehto ostaa auto lainalla.

Vertaile ja kilpailuta erilaisia lainavaihtoehtoja

Harkitessasi autolainan ottamista on erittäin tärkeää vertailla ja kilpailuttaa erilaisia lainavaihtoehtoja. Netistä löytyy hyviä palveluja, jotka keräävät yhteen erilaisia lainantarjoajia ja lainavaihtoehtoja, ja joiden avulla lainojen vertailu sekä kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa. Enää sinun ei tarvitse juosta pankista toiseen pyytämässä lainaa, vaan kaiken voi hoitaa näppärästi netin kautta omassa rauhassa. Vertailtaessa erilaisia lainavaihtoehtoja kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lainan kokonaiskustannuksiin.

Harkitse lainanottoa huolella

Vaikka auton ostaminen ja nollakorkoinen autolaina tuntuisivatkin äärimmäisen houkuttelevalta tilaisuudelta, ei lainanottoon kannata koskaan rynnätä suin päin. Laske tarkkaan tulosi ja menosi ja mieti, selviydytkö lainan takaisinmaksusta myös sellaisissa tilanteissa, jos talouteesi ilmaantuu yllättäviä menoja.

Esimerkiksi mahdollinen lemmikkisi saattaa sairastua ja sen hoito voi leikata suuren loven säästöihisi ja madaltaa kuukausittaista budjettiasi tai jokin tärkeistä kodinkoneistasi voi yhtäkkiä rikkoutua ja sinun on pakko ostaa tilalle uusi. Laske tarkkaan, selviätkö lainan takaisinmaksusta myös tällaisissa tilanteissa ilman, että oma taloutesi menee aivan liian tiukille, eikä sinulla enää ole varaa edes peruselämiseen. Laskelmissa kannattaa huomioida myös se, että auto aiheuttaa runsaasti muitakin kuluja kuin sen ostohinnan. Uusi auto ei juurikaan lämmitä mieltä, jos jääkaappi huutaa tyhjyyttään eikä rahaa jää mihinkään muuhun.