Asuntolainan kuukausierän arviointi lainalaskurilla

Asuntolainan kuukausierän arviointi lainalaskurillaKun oman asunnon hankinta tulee ajankohtaiseksi, ei kannata juosta päätä pahkaa ensimmäiseen pankkiin hakemaan asuntolainaa. Koska kyseessä on lähes avioliittoon verrattava yksityisoikeudellinen toimenpide, on tärkeää valita itselle sopiva asuntolaina. Kaikista paras asuntolaina on tietysti edullisin laina, jonka saa itselle sopivalla kuukausierällä, koroilla ja laina-ajalla.

Asuntolainojen vertailu lainalaskurilla

Netistä löytyy useita erilaisia asuntolainalaskureita, joilla on mahdollista arvioida laina-ajan, autolainan kokonaissumman ja koron perusteella asunnosta maksettavaa kuukausierää. Kuukausittainen maksulyhennys onkin tärkein indikaattori siitä, kestääkö oma talous pitkässä juoksussa asuntolainan takaisinmaksun esimerkiksi vaihtuvien korkojen ja muuttuvien elämäntilanteiden myllerryksessä. Kuten muissakin lainoissa, myös asuntolainassa on tärkeintä ottaa huomioon kokonaiskustannukset eli se, kuinka paljon lainaa joudutaan todellisuudessa maksamaan takaisin pankille.

Kuukausilyhennys 200 000 lainalle

Lainalaskuri mahdollistaa kuukausilyhennysten arvioinnin helposti ja nopeasti. Kun käytät asuntolainalaskuria kuukausierän arviointiin, kannattaa tehdä etukäteen laskelma hankittavasta asunnosta. Mikäli sinulla on tarkoituksena ottaa asuntolainaa esimerkiksi 200 000 euroa, voit omien tulotietojesi pohjalta laskea, kuinka monen vuoden aikana voit lyhetää kyseisen lainan pois. Valtaosa asuntolainoista otetaan 15-20 vuoden ajalle. Jos otat 200 000 euron lainan vaikkapa 20 vuodelle, pelkän lainaerän kuukausimääräksi tulee hieman alle 840 euroa. Tämän lisäksi joudut maksamaan kuukausittain lainasta korkoa, joka on useimmissa asuntolainoissa sidottu markkinakorkoihin. Markkinakoron ohella maksuun tulee myös asiakaskohtainen marginaali. Kaikilla pankeilla on omat matemaattiset mallinsa, joiden mukaan marginaali lasketaan.

Erilaisia kuukausieriä

Kun käytät asuntolainalaskuria, ota huomioon että lainamalleja on muutamia erilaisia kuukausierästä riippuen. Kiinteä tasaerälaina on sellainen, jossa kuukausierä on laskettu ensimmäisestä lyhennyskuukaudesta viimeiseen lyhennyskuukauteen samansuuruiseksi. Tällaisessa lainassa lainan takaisinmaksuaika joustaa kuukausierän pysyessä kiinteänä. Toinen tapa on tasalyhennyslaina, jossa lainan lyhennyksen määrä on sama joka kuukausi. Tasalyhennyslainassa korko voi tosin muuttua kuukaudesta toiseen. Kolmas tavallisin asuntolaina on annuiteettilaina, jossa kiinteää on laina-aika. Sen sijaan lainan lyhennys ja kuukausittain maksettava korko voivat vaihdella vuodesta toiseen.

Kun vertaat asuntolainoja asuntolainalaskurilla ja teet lainapäätöstä, on tärkeää että et ota liian suurta lainaa. Esimerkiksi 10-20% lisäys lainapääomaan saattaa pidentää lainan takaisinmaksuaikaa pahimmillaan jopa 1-2 vuodella. Mitä lyhyemmässä ajassa lainan saa maksettua takaisin, sitä halvemmaksi se kokonaisuudessaan tulee.